[...] jaką powinna spożywać w ciągu dnia. Co więcej, białko zawarte w diecie, powinno pochodzić ze zróżnicowanych źródeł pokarmowych, tak aby organizm miał do dyspozycji różne proporcje aminokwasów. Ile białka potrzebuję osoba trenująca? Skąd powinniśmy czerpać białka? Jak produkowane są białka? Czym jest izolat białka? Jakie jest zastosowanie [...]
Trening interwałowy ma wiele zalet, ale niestety jego bezkrytyczne promowanie w Internecie niesie rozmaite zagrożenia. Nie jestem zwolennikiem tylko jednego, określonego rodzaju treningu (np. „interwały są najlepsze”), najpierw należy dobrze rozważyć za oraz przeciw. Trening interwałowy jest obarczony wieloma problemami, tak samo jak klasyczne [...]
Jajka stanowią codzienny i właściwie nieodłączny element naszej diety, z wykluczeniem tych, u których wykryto nietolerancję na ten produkt. Są symbolem życia, świeżości, te kurze kojarzą się nam z Wielkanocą, ale w Polsce i nie tylko coraz częściej kosztujemy nowości, między innymi strusich jaj, które zakupić można zazwyczaj u hodowcy. Jakie są [...]
[...] startowała tylko jedna zawodniczka, Marta Marczewska-Baltham z Warszawy, ale pokazała wysoką klasę i myślę, że jej dalsza kariera będzie obfitowała w sukcesy. Nienaganne proporcje sylwetki, wszechstronne umięśnienie, poparte odpowiednim odłuszczeniem ciała i separacją mięśniową tworzyły idealny obraz. Myślę, że od czasów Martyny Staszewskiej, [...]
Trójbój siłowy nie jest sportem dobrze znanym i rozumianym przez ogół społeczeństwa. Najczęściej mylony bywa z kulturystyką. Co odróżnia trójboistów od kulturystów? Skąd wziął się ten sport i na czym polega? Martwy ciąg Zawodnik staje twarzą do frontu pomostu. Dowolnym chwytem podnosi sztangę obiema rękami aż do pełnego wyprostu. Na zakończenie [...]
Sporty walki stanowią potężne obciążenie dla zawodników. Wydatek energetyczny w trakcie treningu i zawodów jest ogromny. W jednym z badań przeprowadzono symulację walki muay thai. Jest to odmiana pełnokontaktowego kickboxingu z niskimi kopnięciami na udo, uderzeniami kolanami i łokciami. Kofeina Obecnie są dostępne nawet żele i galaretki [...]
[...] Atkinsa jest dietą stopniową, składa się z 4 faz ograniczenia węglowodanów. Zaś to, co odróżnia dietę Kwaśniewskiego od racjonalnej, zbilansowanej standardowej diety, są proporcje poszczególnych składników odżywczych. Wynoszą one: 1 g białka na 2,5–3,5 g tłuszczu, na 0,3–0,5 g węglowodanów. Tłuszcz to zdaniem dr Kwaśniewskiego, właściwe [...]
Stres jest ogólnym pojęciem oznaczającym zaburzenie homeostazy, czyli jest to zaburzenie środowiska, które jest optymalne dla organizmu. Stres ma obecnie złą reputację, ale jest częścią naturalnych mechanizmów adaptacyjnych i odpowiedzi fizjologicznej typu walka lub ucieczka (ang. fight or flight). Do nagłej odpowiedzi przygotowane są włókna typu [...]
[...] się bilansu i chudniesz” Często okazuje się, że teoretyczna wartość kaloryczna produktów nie odzwierciedla ich oddziaływania na organizm. Ignorujesz ilość błonnika, wody, proporcje kwasów tłuszczowych (omega 3/6/9), ilość witamin, minerałów, rodzaj protein (ich kinetykę, frakcje), rodzaj węglowodanów (np. skrobia kontra sacharoza), wpływ na [...]
[...] napisał: „W tym samym badaniu grupa trenująca całe ciało zyskała nieco więcej masy mięśniowej niż grupa treningu dzielonego. Jeden możliwy powód: badani mieli lepsze proporcje testosteronu do kortyzolu. Im wyższy jest twój testosteron i niższy poziom kortyzolu, tym bardziej jesteś anaboliczny. Aktywacja tego idealnego stosunku [...]
[...] kulturysty mogą być: obwody poszczególnych partii mięśniowych poziom tkanki tłuszczowej (kompozycja sylwetki, skład ciała, jakość umięśnienia) wizualna ocena sylwetki (np. proporcje, waskularyzacja, pełność mięśni, separacja, gęstość) siła w poszczególnych ćwiczeniach (zwróć uwagę na ciężary, jakimi operował Ronnie Coleman, Dorian Yates, Morgan [...]
Okres okołotreningowy jest bardzo ważny. Niewłaściwe postępowanie dietetyczno-suplementacyjne może spowodować, że jakość treningu drastycznie się pogorszy lub odnotujemy spadek osiągów. Prosty przykład Przedstawiony model możemy rozłożyć na 3-5 posiłków (ze względu na huśtawkę insulinową korzystniejsze są większe przerwy między posiłkami, czyli [...]
[...] mleku itd.). Wyznaczono okres przejściowy do 1 stycznia 2020 r. W nadmiarze dla zdrowia nie są również korzystne kwasy z grupy omega-6, szczególnie gdy sztucznie zawyża się proporcje omega-6 do omega-3 (co jest nagminne w dietach „zachodnich”). Referencje: Dong D. Wang „Specific Dietary Fats in Relation to Total and Cause-Specific [...]
[...] Predyspozycje genetyczne można zbadać poprzez syntetyczne testy sprawnościowe i np. postęp osiągany po 6 czy 12 miesiącach treningu. Można ustalić skład mięśni (proporcje włókien, ilość tłuszczu wewnątrzmięśniowego) i ilość podskórnej oraz wisceralnej tkanki tłuszczowej (np. DXA, tomografia komputerowa, rezonans magnetyczny, ważenie [...]
Odżywki dla sportowców i osób aktywnych fizycznie, zawierające w członie nazwy wyraz „carbo”, są zwykle kompleksami odpowiednio zestawionych węglowodanów, nazywanych wymiennie cukrami. „Rodzynek” w naszym zestawieniu produktów typu „Carbo”. Unikalność tego suplementu polega m.in. formie, w jakiej producent prezentuje go swoim potencjalnym [...]
[...] by rzec „łut szczęścia”, ale to było ciężko wypracowane, sprawiedliwe zwycięstwo. Dykiel prezentował wszystko to, co najwyżej ocenia się w kulturystyce: piękne proporcje i zarysy sylwetki, ładnie rozwinięte, pełne umięśnienie oraz wysoką formę startową (separacja i definicja), podczas gdy Piechowiak miał formę startową na jakieś [...]
[...] podnoszenia ciężarów, skoku w dal, boksu czy kulturystyki, masz pewne ściśle określone predyspozycje, cechy motoryczne, ramę kostną, długość kończyn, przyczepy mięśni, proporcje włókien, predyspozycje do hipertrofii, naturalne zasoby tłuszczu (mniejsze lub większe), układ nerwowy. Więc jeśli ktoś mówi Ci, że możesz osiągnąć wszystko, to [...]
Nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3, 6 i 9 są w naszej diecie niezbędne. Nie wystarczy jednak spora ich ilość w naszej diecie, bardzo ważny jest podział na odpowiednie proporcje poszczególnych kwasów Omega. Każdy z kwasów Omega 3, 6 i 9 pełni odmienną funkcję i jest równie ważny w diecie - jednak najczęściej można usłyszeć na temat Omega 3 i że [...]
Czy podaż tłuszczu lub cukru w diecie ma znaczenie dla powstawania nowotworów? Cóż, odpowiedź na to pytanie nie jest prosta. Ogólnie warto pamiętać, iż wszystkie produkty wysokoenergetyczne mogą powodować otyłość, a jest ona związana z wieloma rodzajami nowotworów. Dlatego niesamowicie bawi mnie czytanie opowieści o „cukrze powodującym raka”. [...]
Aktualizacja 28.01.2022 Pod ogólną nazwą ZMA rozumiane są suplementy mineralno-witaminowe, zestawiające w swoim składzie cynk, magnez i witaminę B6. ZMA zalicza się do jednych z najpopularniejszych suplementów diety. Mieszczące 90. wegetariańskich kapsułek opakowanie, co przy dawkowaniu zalecanym przez producenta - 3 kapsułki dziennie - [...]